Superyer Forum
Superyer Forumdan ücretsiz yararlanabilmek için lütfen üye olunuz.Üye iseniz giriş yapabilirsiniz.İyi forumlar Wink.
Superyer Forum

Superyer Paylasım Forumu

AnasayfaAnasayfaTakvimSSSAramaÜye ListesiKullanıcı GruplarıKayıt OlGiriş yap

Paylaş | 

Sansar Salvo Trendy Röportajı.

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Pisy

MesajKonu: Sansar Salvo Trendy Röportajı.   Cuma Haz. 19, 2009 2:14 pm

** Gerçek adı Ekincan Arslan olan Sansar Salvo, 12 yaşından beri rap'in içinde yer alıyor.Albüm çıkartarak rap'i ciddi anlamda da yapabildiğini gösteren Sansar, kendisiyle ilgili bilinmeyenleri içtenlikle anlattı.
- Kendinden biraz bahseder misin?
- Yaklaşık 2001 yılında rap'e başlayan bi Mc'yim.8 sene sonra ilk albümümü çıkardım.İkincisine de hazırlanıyorum."Adrenalin" 2007'nin sonunda tamamlanmıştı.Ama bazı aksaklıklar yüzünden 2008'in sonuna doğru çıktı.Ben zaten çoktan ikinci albüm hazırlıklarına başladım.Bu albüm daha çok underground'dan çıkış albümü gibiydi.Daha doğrusu bundan underground'da yaptığım işi bandrollü yapmak istedim.Aslında çok da farklı birşey değil.Sadece stüdyolar biraz daha kaliteli.Gerçek operasyonumu ikinci albümde yapmak istiyorum.
- Peki, neden rock ya da pop değill de rap'i tercih ettin?
- Ben küçüklüğümden beri rap dinliyorum.Rap'ten önce bir dönem özgün müzik dinliyordum ama ondan önce Türkiye'de rap yokken rap'e en yakın Grup Vitamin vardı.O zaman da onları dinliyordum.
- Sence rap'te çatışmalar olması gereken şey mi?
- Muhakkak ama herkesin kendi çağıyla çatışması lazım.Mesela ben birkaç gün önce iki tane MP3 yayınladım.Kendi jenerasyonumla olan tüm çatışmaları orda bitirdim.Yani artık bir üst jenerasyonla çatışacağım.
- Şarkılarda küfür olmalı mı? Sende bazı rap'çiler gibi daha sonra şarkılarında küfürü çıkarmayı düşünüyor musun?
- Punch live vardır rap'te vurucu satır odur.Aslında benim Türkiye'de küfürü iyi kullanan adamlardan biri olduğum söylenir.Çünkü ben onu punch line'da kullanırım.Punch line demek; yumruk satırı demektir.Rapçilerin asıl söylemek istediği lafı koyduğu satırdır.Ben de orada kullanıyorum.Nitekim orası küfürlü de olmak zorunda değildir.Küfürsüz de olur.Akıllı bireyseniz küfürsüz de vurabilirsiniz.
- Underground'dan overground'a geçmeye nasıl karar verdin?
- Türkiye'de underground, overground olayı biraz yanlış anlaşılıyor.Mesela overground diye birşey yok.Overground yeryüzü demek tamam, underground'un tam tersi olduğu için kullanılabilir.Ama işin aslı ona mainstream denir.Mainstream'in anlamı piyasa Mc'leridir.Ayrıca underground'un anlamı bandrolsüz albüm çıkarmak değildir.Türkiye'de zannediyorlar ki; bandrolsüz albüm,internet veya sokakta satınca underground oluyor.Hayır,öyle değildir.Underground rap bir müzik türüdür.Müzik türlerine baktığınız zaman yabancu MP3 satış yapan sitelerinde Gangster rap vardır, underground rap vardır.Amerika'da Underground rağ'çi diyebildiğimiz grupların hepsinin albümlerin arkasına baktığımızda barkodu görebilirsiniz.Yani onlar da saytılıyor.Ben açıkcası "21 Gram Mix"ten sonra bırakmayı düşünüyordum.Sonra "21 Gram Mix"le beklediğimden büyük bir ilerleme oldu benim için.Bir seferde üç kademe atlamış gibi bir şey oldum.Ben de; "İyi o zaman bir tane de bandrollü yapayım" dedim.Bandrollüyü çıkartınca artık sadece harçlığımı çıkarmaktan kurtuldum.Ondan sonra bu işe biraz daha devam etmeye karar verdim.
- Peki sence internetten MP3'lerini dağıtmak mı yoksa albüm yapmak mı daha iyi? Sonuçta biri yasal diğerinde de emeğin çalınıyor.
- Normalde bandrolsüz albüm çıkartıp, sokakta sattığımız zaman onun üzerinde "Promoston ürünüdür" yazmak zorundasınız.Ama ben "Adrenalin"i iki bin tane sattım.İki bin satış yapmak 10 milyarın üzerinde para yapıyor.O zaman peşine düşüyor maliye.Ben eğer o Cd'ye bandrol koymamış olsaydım maliyeyle problem olacaktı.İnternet'ten yapmak daha iyi.Çünkü ne olursa olsun zaten bandrollü albüm çıkardığınızda da birçok insan internetten indiriyor.Bn iki bin tane Cd sattım ama şarkılarımı herkes biliyor.Yani herkes derken rap'çilerin hepsi biliyor.Sadece işi ciddi anlamda da yapabileceğimi de göstermek istedim.
- Bir röportajında; "Rap yapacak olanlar başkalarından yardım istemesin.Çünkü yarın öbür gün karşılığını istiyorlar." demişsin.Sen böyle bir durumla karşılaştın mı?
- Karşılığını istemekten kasıt şuydu; "Al bunu öde" demiyorlar.Aslında bu kötü bir şey değil aksine normal bir şey.Eğer siz birinin adıyla bir yere geliyorsanız, o zaman o adama sadakatinizin olması gerekiyor.Kendi adınızla bir yere geliyorsanız, o zaman problem yok.Mesela Amerika'da bütün mainstream dediğimiz adamların hepsinin bir underground çetesi vardır.Hepsi de rap yapıyorlar.Ama tek fark şu; o kadar göz önünde bulunmuyorlar.Zaten o mainstream adamın kazandığı paranın hepsini birlikte harcıyorlar.Onların amacı o adamı yükseltmek yani bütün olay budur.Eğer sen o mainstream adamın kendisi olmak istiyorsan da kendin yükselmek zorundasın ve şöyle söyleyeyim, o adam olmak aslında çok da iyi bir şey değil.Sonuçta o parayı paylaşıp, o sorunların daha az kısmını yaşayacakken hepsini üstlenmek çok zor.
- Şarkı söylemeyi meslek haline nasıl getirdin?
- Tam olarak meslek denemez aslında hala yarı meslek.Ama şimdi hayat standartım düzeldi, daha tam olarak bitmese de stüdyomu yaptım.Şimdilik yarı meslek çünkü tam olarak düzenli bir gelirim yok.Meslek olduğu zaman Ceza gibi, Sagopa gibi olmak gerek.Onlar gibi 3-5 albüm ya da 3-5 albüm değil de belki ikinci albümde onu yakalarsın.Yani onlar kadar kitlen olması lazım.Ben Türkiye'de gerçekten kitlesi olan adamlardan biriyim ama sonuç olarak henüz meslek olacak kadar değil.
- Onların standartına ulaşma gibi bir çaban yok mu?
- Yok, ben rap'ten kazandığım parayı stüdyoma harcıyorum zaten.
- Rap'in dışında başka bir uğraşın var mı?
- Okula gidiyordum.Halkla ilişkiler Bölümü'ndeydim ama bölümümden sıkıldım.Sıkılmaktan öte iş imkanlarının erkekler için çok kısıtlı olduğunu bir bölüm.O bölümde okuyan erkeklerin çoğu benim gibi başka bölüme giremeyenler.O yüzden bıraktım.Kazanırsam da iş bulacağım bir bölüm kazanayım.
- Bir başka röportajında da Ekincan'ın daha suskun olduğunu, Sansar'ın daha farklı olduğunu söylemişsin.Ekincan ve Sansar neden farklılar? Ekincan'ı, Sansar yapan şey nedir?
- Ne olursa olsun ben şarkılarımda sert olabilirim.Gerçek hayatta da sertim.Ama şarkımda; "Seni öldüreceğim" diyorsam, bu seni öldüreceğim anlamına gelmez.Zaten seni şarkımda öldürmüşümdür! Bu kişilik farkı da benden kaynaklanan bir şey değil.Bence bütün rap'çilerin için böyledr.Rap yaptığınızda ne olursa olsun farklı bir kişiliğe bürünüyorsunuz.Yani Ekincan'ın bastırılmış duygularını Sansar dile getiriyor.
- Sansar ismi nasıl ortaya çıktı?
- Ben önce "Panik" ismini kullandım.Sonra bir gün yolda yürürken aklıma geldi Sansar ismi."Güzel isim kimsede yok" dedim.Kadıköy'deki arkadaşlarıma da "Bana bundan sonra Sansar deyin" dedim.Şimdi utanmasa annem bile; "Sansar" diyecek.Salvo'yu da Sansar'dan üç,beş yıl sonra sözlüğe öylesine bakarken bulmuştum.Kelimelerin anlamlarını öğreneyim diye.Sözlük karıştırmak aslında utanılcak bir şey değildir.Sözlükteki kelimelerin anlamlarını öğrenirseniz onlarla kafiye de yapabilirsiniz.Salvo da yaylım ateşi demek.
- Yaptığın çalışmalarında sana kimler eşlik etti ve en çok kiminle çalışmaktan zevk aldın?
- En çok çalışmaktan zevk aldığım, en büyük adam Sabac Red.İkinci albüm için düet yaptık.Ama beraber hazırlanamadık, o Amerika'da kaydetti yolladı.Çalışırken en çok zevk aldığım adam ise Dr Fuchs'dur.Bunun dışında Ceza,Fuat gibi kişilerle de düet yapmaktan onur duyuyorum.Çünkü ben o nesilden değilim.Ben onların kasetlerini eve takıp dinleyen nesildim.Bunu ilk ben yapabildim.Benim neslimden bir tek Sahtiyan bunu başarabilmiştir.O da zaten onların keşfettiği bir Mc'ydi.Bu isimlerin dışında çalışmaktan zevk aldığım bir diğer insan Pit10.Bütün yaptığım featlerle gurur duyuyorum.
- Ceza pop şarkılarıyla düet yaptığı ve reklam müzikleri hazırladığı için çok eleştirildi.Sen bu işe nasıl bakıyorsun? Böyle bir şey yapmayı düşünüyor musun?
- Ceza pop düetine girdiği zaman liriklerinde çok pop söz kullanmadı.Sonuçta sadece düet yaptığı insanlar pop söylüyordu.Burcu Güneş düetinde bile çok piyasa sözler yok.Sonuç olarak sen bir popçuyla düet yapabilirsin.Kendi bölümün sana ait.Taviz vermezsin olur biter.
- Sence rap'in Türkiye'deki durumu nasıl ve ileride nasıl olur?
- Ülkemizde iki kişi biliniyor.Ceza ve Sagopa.Ceza rap yaparak tüm müzik camiasında ünlü oldu.Sagopa da rap yaptı ama sadece rap camiasında tanındı.Sagopa'nın kitlesi arabeskimsi bir kitleden çıktı.Kimseye saygısızlık yapmıyorum.Sonuçta biz bugüne kadar kimin ne yaptığını biliyoruz.Sagopa ne zaman ki şarkılarına arabeskvari nakaratlar yapmaya başladı, daha çok tanındı.
- Bu durumu eleştiriyor musunuz peki?
- Bizim eleştirdiğimiz bütün şarkılarının öyle olması.Çünkü sen zaten bir tane şarkı yaptın ama farklı sözlere hep aynı şarkıyı yapıyorsun.Sert bir şey yap, diss atmıyorsan atma.Sert bir şey yapman için diss atman gerekmiyor.Mesela Mihenk Taşı diye bir grup var.O grupta benim çok eskiden tanıdığım bir ağabeyim var; Önder.Bugüne kadar hiç sert söz yazdığını bilmezdim.O da hep Sagopa gibi ama Sagopa'nın tarzında değil.Tabii daha iyi rap yapıyor.Sagopa gibi bunalım sözler yazardı.Ama şimdi Mtv'de bir klibi yayınlanıyor.Çok sert bir parça yapmış bu kez.Bakalım Sagopa da yapabilecek mi? Bir yapsın da göstersin.Diss yapamıyorsa da başka bir şekilde göstersin.Sert bir parça yapsın.
- Sagopayla davalıydınız...
- Diss attığım için dava açtı.
- Ne dedin de dava açtı?
- İşin aslı ben ilk parçayı kendisine yapmadım.Onun grubundan biri bana laf atmıştı, ona yaptım.Sonra bir baktım dava açılmış.Tamam, Ceza'ya açıyorsun ama Ceza diss yaptığında bütün Türkiye dinliyor.Üstelik tazminat davasının yanında 12 aya kadar hapis cezası davası açtılar.
- Davalar sonuçlanmadı değil mi?
- Sonuçlanmadı, büyük bir ihtimalle mahkemesi bile olmaz diye düşünüyorum.
- Bu davadan sonra tekrar "Paranı Verdim" diye diss attın.Ona tepki geldi mi peki?
- "Paranı Verdim"den sonra yeni dava açsa da aynı dava sayılıyor.Sonuçta davalar birleşecek.
- Ülkemizde rap'çiler o kadar çok değil.Bu kadar az kişi olmasına rağmen çoğu kişi birbiriyle kavgalı.Birlik olup, daha fazla kitleye ulaşmanız gerekmez mi?
- Benim ilk yaptığım parça Türkçe rap'te birleşmenin gerektiğini yazan bir parçaydı.O zamana kadar hep takip ettim.O zamanlar Türkçe rap'te herkes birleşmekten söz ediyordu.O dönemde de dissler vardı tabii.Sonra baktım ki çok anlamsız, ortamın içine girdikçe öyle olmayacağını anladım.İnsanları tanıyorsun çünkü.Mesela popçular magazin programlarında bir konuda kızıp, birbirlerine yağdırıyorlar.Bizim de bazı insanlarla problemlerimiz var ve bunu rap'le anlatıyoruz.
- Rap'çilerin şarkılarını diğer türlerin şarkılarıyla kıyasladığımız zaman daha sert olduğunu görüyoruz.İnsanlar rap'çilerden biraz daha çekiniyor.Bu konuda ne düşünüyorsun?
- Artık sert olmak zorundayım.Eğer bir şarkıda bir şey söylüyorsanız, öyle olmanız gerekir.En azından rap yapıyorsanız gerçeği yazmak zorundasınız.Eskiden rap'çilere şimdiki emo'lara yapılan muamele yapılırdı.Umursanmazlardı.Çünkü bizim gibi giyinen çok az insan vardı.Şimdi rap'çiler resmen teşkilat oldular sokaklarda.Bu da aslında bizim rap'çilerin biraz da Amerika'daki rapçilere benzemek istemesinden kaynaklanıyor.
- Diğer müzik türlerinin şarkı sözlerine baktığımızda, rap sözleri gayet destansı! Bu sözler nasıl çıkıyor ortaya?
- Ben aşk yaşadığım insanlara çok şarkı yapma yaparsam da tutup internete yayınlamam.Diyelim ki aşk; evet,onu yaşadın.Benim taktiğim şudur onu yaşadığım gün sıcağı sıcağına şarkımı yaparım.Kaydetmem ama sadece yazarım.Yazdıktan iki gün sonra açarım bakarım
sözlerine.Aşırı olan yerlerini düzeltirim, pas verdiğim yerleri düzeltirim.Gerekli mesajın verildiği yerleri koyayrım.Son satırı o şekilde düzenlerim.Önce bir diss yazarım.Sonra derim; "Biraz hafifletelim".Sonra da; "Bu şekilde tam oldu yolla" derim.Aslında matematiği çözdüğünüz zaman sorun kalmaz. İlk levelde ilk dörtlük olayını çözersin, sonra da dörtlüğün dörtte birini çözersin, sonra da dörtlüğün dörtte birinin içinde oyunlar yapmaya başlarsın.Şuna inanıyorum; her rap'çi diğer müzik türlerine söz yazarlığı yapsa çok rahat para kazanır.Buna sadece bir pop müziği parçasının alt yapısını verin.Size 15 dakika içinde yazar veririm.Rap yapanlar bütün şarkıları yapabilir.
- Nasıl aklında tutabiliyosun o kadar sözü?
- Eğer şarkını güzel yaptıysan, ezberliyorsun ve söylüyorsun.Ben genelde kayıt edip öyle ezberliyorum.Şarkının ilk iki satırı aklıma geldiğinde ve o ritme göre söylediğimde gerisi kayıttan çalarmış gib çalıyor beynimde.
- Yaşadığın şeyler sonucu yazılıyor bunlar.Mesela seni çok etkileyen, yazdıktan sonra da; "Vay be iyi ki yaşamışım da böyle bir parça çıkmış" dediğin oldu mu hiç?
- "Ölürsem Bugün" şarkısı için dedim.Bir olay oldu, eski arkadaşlarımla aram bozuldu, yalnız kaldım.Sonradan barıştık ama o ara yalnızdım.Arkadaşlarım varken sonuç olarakhep beraberdik.Anlaşamadığımız insanlara karşı hep birbirimizi kolladık."Ölürsem Bugün"ü arkadaşlarım için değil, beni koruyacak kimse olmadığı için yazmıştım.En çok dinlenen şarkılarımdan biri oldu.
Kullanıcı profilini gör

Sansar Salvo Trendy Röportajı.

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Similar topics

-
» Yılmaz ERDOĞAN Röportajı..
» bu hafta trendy dergisinde hepsi posteri var
» Sansar Salvo Trendy Röportajı.
» Sansar Salvo-Fırtınalar (lyric)
» Sansar SaLvo Psikopat Yazar Biyografi